Proje okullar ve öğretmenler, çocuklar ve gençlerle çalışan STK’lar, informel eğitim alanında faaliyet gösteren kültür ve sanat kurumları, müzeler, kütüphaneler, İBB, İlçe Belediye ve Kent Konseyleri, çocuk ve gençlik merkezlerinin de katılım ve işbirliği ile çok paydaşlı bir şekilde yürütülmektedir.
Proje, İstanbul’un her bölgesinden 6-14 yaş grubu çocukların geniş katılımı ile gerçekleştirilecek atölyeler ve kamusal alan buluşmaları şeklinde uygulanmaktadır.
Okullar ve öğretmenlerin yanı sıra çocuklar ve gençlerle çalışan STK’lar, informel eğitim alanında faaliyet gösteren kültür ve sanat kurumları, müzeler, kütüphaneler, İBB ve İlçe Belediye bölümleri ve Kent Konseyleri, çocuk ve gençlik merkezlerinin de katılım ve işbirliği ile çok paydaşlı bir şekilde yürütülmektedir.
İstanbul Çocuklara Soruyor Projesi, her kesimden, farklı bölgelerden en geniş çocuk katılımını sağlayabilmek amacıyla farklı uygulama modelleri ile çocuklarla buluşuyor.
- “ATÖLYE UYGULAMALARI”
- “İstanbul Çocuklara Soruyor DOLAŞIYOR!”
- “ON-LINE KATILIM”
ATÖLYE UYGULAMALARI
Atölye Program içeriği çocukların kendilerini ifade edebilmeleri amacı ile çocuk dostu bir yaklaşım ve interaktif yöntemlerle oluşturulmuştur. Ana sınıflı / İlkokul / Ortaokul öğrencilerini, başka bir deyişle 6-14 yaş grubu çocukları kapsamaktadır.
Çocukların atölye programlarına katılımı iki farklı yöntem ile gerçekleştirilebilmektedir.
- Okul grupları, rezervasyon yaparak İstanbul Kent Konseyi binasında Proje Ekibi tarafından gerçekleştirilen Atölye programlarına katılabilirler.
- Atölye uygulamaları aynı zamanda okullarda öğretmenler, STK, müzeler, kültür ve sanat merkezlerinde eğitmenler tarafından kendi kurumlarında da uygulanabilir. Atölye uygulamaları için gerekli olan tüm materyaller ve dokümanlar bir Bakım Kiti kutusu olarak başvuru çerçevesinde uygulamayı kendi kurumlarında gerçekleştirecek olan uygulayıcılara ücretsiz olarak iletilir.
Her iki durumda da projeye dahil olarak atölye uygulamalarını gerçekleştirmek isteyen eğitmen ve uygulayıcıların ilk adım olarak (0212) 449 4413 ve (0212) 449 4416 numaralı telefonlardan ya da info@istanbulcocuklarasoruyor mail adresinden proje ekibi ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. Ardından, katılım için ikinci adım olarak Katılım Formu’nun doldurulması ve gönderilmesini rica ediyoruz.
İstanbul Çocuklara Soruyor – DOLAŞIYOR
Proje, bir kamusal alan uygulaması olarak, çocukların bulundukları farklı kurum ve mekanlarda – okullar, STK’lar, müzeler, kültür ve sanat merkezleri, İl ve İlçe Belediyelerinin sağladığı mekan ve ortamlarda çocukların serbest ve bireysel katılımları ile, proje materyalleri ile oluşturulmuş bir “istasyon/stant” kurulumu şeklinde gerçekleştirilir.
Belli bir süre o kurumda/mekanda çocuklarla buluştuktan sonra, bir başka durağa doğru yola çıkar. Bu uygulama modelinde istasyon kurulumu için gerekli olan tüm malzeme ve materyaller talep edilmesi durumunda rezervasyon sistemi ile ücretsiz olarak ilgili kurumlara iletilir.
Projede bu uygulama kapsamında yer almak, ev sahibi olmak isteyen paydaşların, (0212) 449 4413 ve (0212) 449 4416 numaralı telefonlardan ya da info@istanbulcocuklarasoruyor.org adresinden Proje Ekibi ile iletişime geçere başvuru yapmaları gerekmektedir.
ON-LINE KATILIM
İstanbul Çocuklara Soruyor projesine katılım aynı zamanda “On-line” olarak da planlanmıştır.
Herhangi bir şekilde atölye veya kamusal alan uygulamaları ile sözünü söyleme fırsatı bulamayan çocuklar, ebeveyn desteği ile projeye ON-LINE olarak katılabilir ve kendilerini ifade edebilirler. “On-line Katılım” sekmesine tıklayarak, bu sayfa üzerinden katılım sağlanabilir.
YÖNTEM ve UYGULAMA ADIMLARI
Atölye çalışması, okullarda öğretmenlerin ve STK ve diğer partner uygulamalarında eğitmenlerin doğrudan kendilerinin uygulayabileceği şekilde tasarlanmış ve bu amaçla gereken tüm yönerge ve materyalleri içeren bir Bakım/Malzeme Kiti ile desteklenmektedir.
Bu çalışmanın bütünü ve atölye içeriği motorlu taşıt araçlarının “bakımı/muayenesi” metaforu üzerinden gerçekleştirilir. Katılan çocuklar, bir araç bakım servisinde çalışan “Bakım Uzmanı” rolündedirler ve uzman olarak İstanbul’u kendi bakış açıları ile servise alırlar, iyi işleyen, aksayan yönlerini belirler ve daha da iyileştirilmesi, geliştirilmesi için önerilerini oluştururlar.
Program aşağıdaki adımlardan oluşmaktadır ve maksimum 120 dk sürelidir.
- Çocuklar İstanbul Uzmanı Oluyor!
İstanbul Kent Konseyi çocukları birer “Bakım Ustası” olarak İstanbul’u mercek altına almaya davet ediyor.
- Benim için İstanbul…
Çağrıştırdıkları, rengi, sesi ve kokusu ile kendi gözlerinden İstanbul’u yansıtıyorlar, bir “fotoğrafını” çekiyorlar.
- Çocuklar İstanbul’u İnceliyor / İstanbul Mercek Altında
Özel olarak tasarlanmış dev bir İstanbul haritası üzerinde fiziksel yapısı, ilçeleri, sembolleri, işleyişi, alt yapı ve sistemleri ile birlikte İstanbul’u inceliyorlar.
- İstanbul’un Madalyaları
İstanbul’un olumlu buldukları, sevdikleri, gurur duydukları, onları en çok mutlu eden yönlerine birer “madalya” veriyorlar.
- Dikkat! İstanbul’un Sorunları
Bu kez, yine kendi gözlerinden İstanbul’un onları en fazla rahatsız eden, eksik buldukları, iyileştirilmesi gerektiğini düşündükleri yönlerini belirliyorlar.
- Daha İyi Bir İstanbul İçin…
İstanbul için sorun olarak belirledikleri öne çıkan başlıklar/alanlar üzerinde gruplar halinde birlikte tartışıyor, çözüm önerileri ve fikirler üretiyorlar.
- İstanbul İçin Kurallarımız…
İstanbul’u iyileştirmek için düşündükleri çözüm önerilerini kendi yaratıcılıklarını da kullanarak görseller, semboller olarak tasarlıyorlar.
- Raporumuz
Son olarak, “bakım ustaları” ekibi olarak tüm çalışma sonunda bir Rapor oluşturuyorlar.
İstanbul Kent Konseyi Başkanı Çocuklara Sesleniyor
Atölye programının, okullarda öğretmenler veya çocuklarla çalışan STK ve diğer kurumlar tarafından kendi mekanlarında ve kendi eğitmenlerince doğrudan uygulanabilmesini sağlamak amacıyla ihtiyaç duyacakları tüm doküman ve materyalleri kapsayan bir Bakım/Malzeme Kiti hazırlanmıştır. Bakım/Malzeme Kiti Programa katılmak isteyen öğretmen, eğitmen ve uygulayıcılara başvuru yapmaları halinde ücretsiz olarak gönderilir;
Bakım/Malzeme Kiti aşağıdaki materyalleri içerir:
- Proje için özel olarak tasarlanmış “dev” İstanbul Haritası
- Atölye programının amaç ve uygulama adımlarını, farklı yaş grupları için uygulamaya dönük ip uçları ve öneriler de içeren ayrıntılı bir “Uygulama Rehberi”
- Broşür ve Poster
- Veli ve Öğretmen Bilgilendirme Mektupları
- İstanbul’u tanımlamaları için Post-it’ler ve İstanbul’un madalyaları, sorunları ve önerilerini yazacakları farklı renk ve şekillerde kartondan kesilmiş Hazır Kartlar
- Çocuklar için “Bakım Uzmanı” Etiketleri
- Atölye çıktılarının uygulayıcı tarafından kolaylıkla kaydedilebilmesi için bir “Rapor”
- Çıktıların gönderilmesi için tasarlanmış Zarf
İstanbul Kent Konseyi Başkanı Çocuklara Sesleniyor
Projeye katılım için öğretmenler Atölye Programını kendi okul ve sınıflarında uygulama üzere başvurabilecekleri gibi, İstanbul Kent Konseyi binasında proje ekibi tarafından gerçekleştirilecek Atölye uygulamalarına da katılabilirler. Okul dışı kurumların atölye uygulamalarını kendi mekanlarında ve kendi uygulayıcıları tarafından gerçekleştirmeleri söz konusudur.
Her iki durumda da projeye dahil olarak atölye uygulamalarını gerçekleştirmek isteyen eğitmen ve uygulayıcıların ilk adım olarak (0212) 449 4413 ve (0212) 449 4416 numaralı telefonlardan ya da info@istanbulcocuklarasoruyor mail adresinden proje ekibi ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. Ardından, katılım için ikinci adım olarak Katılım Formu’nun doldurulması ve gönderilmesini rica ediyoruz.