YÖNTEM ve UYGULAMA ADIMLARI
Atölye çalışması, okullarda öğretmenlerin ve STK ve diğer partner uygulamalarında eğitmenlerin doğrudan kendilerinin uygulayabileceği şekilde tasarlanmış ve bu amaçla gereken tüm yönerge ve materyalleri içeren bir Bakım/Malzeme Kiti ile desteklenmektedir.
Bu çalışmanın bütünü ve atölye içeriği motorlu taşıt araçlarının “bakımı/muayenesi” metaforu üzerinden gerçekleştirilir. Katılan çocuklar, bir araç bakım servisinde çalışan “Bakım Uzmanı” rolündedirler ve uzman olarak İstanbul’u kendi bakış açıları ile servise alırlar, iyi işleyen, aksayan yönlerini belirler ve daha da iyileştirilmesi, geliştirilmesi için önerilerini oluştururlar.
Program aşağıdaki adımlardan oluşmaktadır ve maksimum 120 dk sürelidir.
- Çocuklar İstanbul Uzmanı Oluyor!
İstanbul Kent Konseyi çocukları birer “Bakım Ustası” olarak İstanbul’u mercek altına almaya davet ediyor.
- Benim için İstanbul…
Çağrıştırdıkları, rengi, sesi ve kokusu ile kendi gözlerinden İstanbul’u yansıtıyorlar, bir “fotoğrafını” çekiyorlar.
- Çocuklar İstanbul’u İnceliyor / İstanbul Mercek Altında
Özel olarak tasarlanmış dev bir İstanbul haritası üzerinde fiziksel yapısı, ilçeleri, sembolleri, işleyişi, alt yapı ve sistemleri ile birlikte İstanbul’u inceliyorlar.
- İstanbul’un Madalyaları
İstanbul’un olumlu buldukları, sevdikleri, gurur duydukları, onları en çok mutlu eden yönlerine birer “madalya” veriyorlar.
- Dikkat! İstanbul’un Sorunları
Bu kez, yine kendi gözlerinden İstanbul’un onları en fazla rahatsız eden, eksik buldukları, iyileştirilmesi gerektiğini düşündükleri yönlerini belirliyorlar.
- Daha İyi Bir İstanbul İçin…
İstanbul için sorun olarak belirledikleri öne çıkan başlıklar/alanlar üzerinde gruplar halinde birlikte tartışıyor, çözüm önerileri ve fikirler üretiyorlar.
- İstanbul İçin Kurallarımız…
İstanbul’u iyileştirmek için düşündükleri çözüm önerilerini kendi yaratıcılıklarını da kullanarak görseller, semboller olarak tasarlıyorlar.
- Raporumuz
Son olarak, “bakım ustaları” ekibi olarak tüm çalışma sonunda bir Rapor oluşturuyorlar.